
Sól szkodzi nie tylko sercu
8 marca 2013, 06:47Od wielu lat naukowcy ostrzegają, że jedzenie nadmiernych ilości soli naraża nas na ryzyko ataku serca czy udaru. Teraz zdobyli dowody, że sól może powodować też choroby autoimmunologiczne.

Kabel elektryczny z węglowych nanorurek
28 czerwca 2013, 04:54Na University of Cambridge powstały nanorurki węglowe, które mogą zostać użyte w roli przewodów elektrycznych. Kable stworzone z nanorurek są 10-krotnie lżejsze od miedzianych, znacząco poprawiłyby efektywność przesyłu prądu, a wykorzystane np. w samochodach zmniejszyłyby zużycie paliwa

Pełnia zdrowia po 17-krotnym zatrzymaniu akcji serca
28 listopada 2013, 10:21Czterdziestojednoletni John Gilmartin z Chaddesden, którego serce zatrzymało się aż 17 razy w krótkim czasie, przeżył i doszedł w pełni do siebie bez jakichkolwiek uszkodzeń neurologicznych.
Pierwszy lek na zaawansowany nowotwór żołądka
30 kwietnia 2014, 12:46FDA (Agencja ds. Żywności i Leków) zatwierdziła pierwszy lek przeciwko zaawansowanemu nowotworowi żołądka. Cyramza należy do klasy inhibitorów angiogenezy, środków z którymi w przeszłości wiązano olbrzymie nadzieje.

Porcja sera zdrowia doda
17 września 2014, 17:11Nabiał sprzyja zdrowiu metabolicznemu i zmniejsza ryzyko chorób metabolicznych, takich jak otyłość czy cukrzyca typu 2.

Cukry dodane z napojów przyspieszają pierwszą miesiączkę
29 stycznia 2015, 07:23Dziewczynki, które piją dużo słodkich napojów, wcześniej przechodzą pierwszą miesiączkę.

Wyższe tętno zwiększa ryzyko cukrzycy
22 maja 2015, 10:46Związek między tętnem spoczynkowym a cukrzycą sugeruje, że pomiary tętna mogą pomóc w zidentyfikowaniu osób z wyższym ryzykiem tej choroby.

Niemal 1/3 kaktusów zagraża wyginięcie
6 października 2015, 09:55Niemal 1/3 kaktusów zagraża wyginięcie. Dzieje się tak m.in. przez nielegalny handel okazami czy nasionami i farmy z suchych rejonów.

Towarzyskie małpy mają bogatszy mikrobiom
18 stycznia 2016, 11:54Prowadząc bardziej towarzyski tryb życia, szympansy mają bogatsze mikrobiomy. Jak podkreślają Amerykanie, spędzanie czasu z innymi często zwiększa ryzyko zarażenia szkodliwymi bakteriami, ale może także oznaczać przekazanie tych korzystnych dla zdrowia.

Dieta niskosodowa nie dla wszystkich
23 maja 2016, 12:16Duże międzynarodowe studium wykazało, że w porównaniu do diety z przeciętną zawartością soli, dieta z niewielką ilością soli zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zgonu.